Saugos ir sveikatos darbe strategija

2015-07-02 Justinas Usonis Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje dalyvavo Lietuvos Respublikos Darbuotojų saugos ir sveikatos komisijos posėdyje ir padarė pranešimą apie saugos ir sveikatos darbe teisinio reglamentavimo strategiją.

Justinas Usonis pažymėjo, kad svarbiausi saugos ir sveikatos teisinio reglamentavimo tikslai jo manymu yra šie:

  1. Reikalavimų saugos ir sveikatos srityje dėstymo aiškumas, paprastumas.
  2. Siekti, kad būtų įtvirtintas reguliavimas jog kiekvienas darbdavys turi užtikrinti visų savo darbuotojų sveikatą, saugą ir gerovę darbe tiek, kiek tai protingai įvykdoma.
  3. Atsakingus už saugą ir sveikatą įmonėse asmenis turi atestuoti (tikrinti žinias) Valstybinė darbo inspekcija. Taip pat galėtų būti sukurtas kompetentingų asmenų registras, kuriame fiksuojama tų asmenų kompetencija, atestavimo terminas ir kt., o darbdaviai jame galėtų susirasti jiems reikiamus specialistus.
  4. Atsakingi už saugą ir sveikatą įmonėse asmenys turėtų draustis savo profesinę atsakomybę ir netinkamai suteikę paslaugas privalėtų atsakyti finansiškai (atlyginti nuostolius).
  5. Valstybinės darbo inspekcijos funkcijos turėtų plėstis į saugos ir sveikatos politikos įgyvendinimą ne tik darbo santykių bet ir kitų jiems prilygintų santykių srityse. Todėl Valstybinė darbo inspekcija turėtų būti perorganizuota į instituciją prie Vyriausybės.